Hoe verzorg je het voorjaarsonderhoud aan een olijfboom? In deze blog leggen we uit hoe je een olijfboom het beste kunt snoeien en welke andere aandachtpunten er zijn bij dit onderhoud.

24 April 2023

Het is belangrijk dat de olijfboom ieder jaar in het voorjaar van onderhoud wordt voorzien.
Bij dit voorjaarsonderhoud snoei je de olijfboom en geef je de boom voeding. Olijfbomen zijn in verschillende vormen te verkrijgen. Voor kleine olijfbomen, olijfbomen in grillige vorm, Bonsai olijfbomen en Regionale olijfbomen kun je onderstaand snoeiadvies gebruiken. Het snoeien van een olijfboom in Pom-Pom vorm behandelen we daarna.

Hoe werkt het snoeien van een olijfboom?

De beste periode voor het snoeien van een olijfboom is in het voorjaar in de periode maart-april. Bij het snoeien van een olijfboom begin je met het uitdunnen van de kruin. Dikke takken, dit zijn takken die al twee of meer jaar oud zijn, zijn voor een olijfboom ‘overjarige’ takken en deze kun je makkelijk herkennen aan de dikte van de tak (vanaf 2 cm stamomtrek). De takken die twee jaar in de kruin zitten dien je zoveel mogelijk uit de kruin te verwijderen. Je kunt de takken volledig tot aan de oude hoofdtakken eraf snoeien, dit zorgt er namelijk voor dat de boom weer nieuwe scheuten gaat vormen uit deze hoofdtakken. Alle horizontale takken die door de kruin heen groeien dien je ook in zijn geheel te verwijderen.

De dunne, jonge takken hebben de meeste bladeren en die vormen de mooie volle kruin van een olijfboom. Deze dunne takken dienen in het voorjaar wel minimaal gehalveerd te worden zodat ook deze takken gaan vertakken en er nieuwe scheuten en bladeren kunnen groeien. Zodoende zal er al snel weer een mooie volle kruin worden gevormd. Je knipt een tak kort boven een bladoksel af, zodat de tak vanuit hier opnieuw uit gaat lopen. Eventueel kunnen jonge scheuten gedurende het groeiseizoen nog naar wens worden ingekort wanneer de kruin te groot wordt.

Belangrijk!
Een olijfboom kan ook nieuwe uitlopers krijgen vanuit de stam of wortels. Al deze scheuten kunnen het beste worden verwijderd. Deze kosten namelijk energie, terwijl je wilt dat de boom de beschikbare energie juist zoveel mogelijk in de ontwikkeling van de kruin gebruikt. Dit mag gedurende het gehele jaar worden gedaan.

Voeding.
Ieder voorjaar na het snoeien van de boom geef je de olijfboom nieuwe voeding. Voldoende voeding is belangrijk voor de aanwas van nieuwe scheuten en bladeren, maar bijvoorbeeld ook voor de bladkleur. De boom en bladeren zijn dan ook weerbaarder tegen ziekten en plagen. We adviseren een langwerkende voeding te gebruiken. Deze hoeft maar eens per jaar te worden gegeven en de voedingsstoffen zijn gedurende het gehele groeiseizoen beschikbaar voor de boom.
Onze voeding is speciaal samengesteld zodat voedingsstoffen zowel op korte als gedurende een langere periode beschikbaar is voor de boom. Voeding is te bestellen in onze webshop via deze link:

Voor Nederlandse klanten:
https://olijfbomen.nl/onderhoudsartikelen/331/speciale-langwerkende-voeding-voor-uw-mediterrane-boom

Voor Belgische klanten:
https://olijfboomspecialist.be/onderhoudsartikelen/331/speciale-langwerkende-voeding-voor-uw-mediterrane-boom

Snoeien Pom-Pom

Het snoeien van een Pom-Pom is net wat anders dan het snoeien van een ‘normale’ olijfboom. Een Pom-Pom olijfboom heeft verdeeld over de stam en takken plateaus met kortgeknipte takken. Deze vorm past zeer goed in een Japanse tuin, maar ook als solitair kan een Pom-Pom olijfboom erg goed tot zijn recht komen.

Je kunt de plateaus in verschillende vormen snoeien. Je kunt de plateaus plat snoeien, zodat er strakke, vlakke plateaus worden gevormd.
Je kunt er ook voor kiezen om de plateaus in bolvorm te snoeien waarmee op ieder uiteinde van een tak een bol wordt gevormd. Zowel de plateaus als de bollen kunnen in iedere gewenste grootte worden gehouden..

Een Pom-Pom olijfboom kan het beste met een handheggenschaar worden gesnoeid. Op die manier kunnen de contouren van de Pom-Poms het beste worden gevolgd. Je hebt dan meer controle over de vorm, waardoor het mooiste resultaat behaald wordt.

Een olijfboom kan erg hard groeien wanneer de boom veel zonuren krijgt. Om de strakke vorm van de Pom-Pom gedurende het gehele jaar te behouden kan een Pom-Pom het beste 2-3 keer per jaar worden gesnoeid.

De Pom-Pom olijfboom heeft dezelfde voeding nodig als de ‘normale’ olijfboom. Je kunt deze voeding makkelijk bestellen in onze webshop via deze link:

Voor Nederlandse klanten:
https://olijfbomen.nl/onderhoudsartikelen/331/speciale-langwerkende-voeding-voor-uw-mediterrane-boom

Voor Belgische klanten:
https://olijfboomspecialist.be/onderhoudsartikelen/331/speciale-langwerkende-voeding-voor-uw-mediterrane-boom

Bekijk ook onze video hoe je een olijfboom snoeit

We hebben ook een video gemaakt hoe je een olijfboom snoeit, bekijk deze hier:



Heb je na het zien van deze uitleg toch nog vragen? Dan kun je contact met ons opnemen via [email protected] of bel ons op 0031 478 642013 (optie 1,3)