Hoe maak ik mijn olijfboom winterklaar?

29 November 2023

We maken ons langzaamaan klaar voor de winterperiode en dit doen we dan ook met onze olijfboom.

Vrijwel al onze olijfbomen komen uit Spanje en krijgen daar te maken met allerlei weersomstandigheden. Zo hebben ze in de zomer de zeer warme temperaturen die we kennen zijn uit het zonnige Spanje, maar in de winter kan het ook daar behoorlijk vriezen.

Doordat de olijfbomen alle weersomstandigheden meemaken in Spanje zijn onze olijfbomen goed winterhard, dat wil zeggen dat de bomen temperaturen tot -15 graden kunnen verdragen.

De bladeren van een olijfboom zijn echter minder winterhard en wij raden dan ook aan om bij temperaturen beneden -8 graden gebruik te maken van een boomjas.

We bieden op onze website onze eigen en zeer kwalitatieve boomjassen ter bescherming tegen strenge vorst in diverse maten aan. Voor iedere olijfboom hebben we een bijpassende maat boomjas. Om de juiste maat boomjas te bepalen meet je de hoogte en de breedte van de boom op en hier tel je ongeveer 50cm bij op. Dan weet je zeker dat de boomjas altijd ruim past. Voorbeeld: Je hebt een boom met een totale hoogte van 210cm, kies dan de boomjas maat L.

Warmteslangen bij extreme koude

Daarnaast bieden we ook warmteslangen aan die in combinatie met een boomjas kunnen worden gebruikt. De warmteslang bind je rondom de stam (niet te strak) en verdeel je door de kruin.

De warmteslang is voorzien van een thermostaat en zal automatisch aan gaan bij temperaturen beneden -2 graden. Gebruik de warmteslang altijd in combinatie met een boomjas. Bij gebruik zonder boomjas kan de warmteslang te warm worden en brandwonden veroorzaken op de stam.

Onze duo-pakketten zijn te bestellen in onze webshop via deze link:
https://olijfbomen.nl/treesafe-duopakket

Voor alleen de boomjas kun je deze link volgen:
https://olijfbomen.nl/treesafe-boomjassen

Voor Belgische klanten:
https://olijfboomspecialist.be/treesafe-duopakket
https://olijfboomspecialist.be/treesafe-boomjassen

Bladschimmel

Tijdens de herfst- en winterperiode hebben wij regelmatig te maken met neerslag en is er vaak een hoge luchtvochtigheid. Dit zijn ideale omstandigheden voor de vorming van bladschimmel.

Bladschimmel is gelukkig niet schadelijk voor de boom, maar het zorgt er wel voor dat de boom aangetaste bladeren afstoot en er dus bladval optreedt. Dit kan er in sommige gevallen zelfs toe leiden dat een olijfboom vrijwel helemaal kaal wordt.

Om de vorming en verspreiding van bladschimmel zoveel mogelijk tegen te gaan adviseren we om een olijfboom met name in de herfst- en wintermaanden enkele malen te behandelen met een biologisch spuitmiddel. Dit spuitmiddel heeft een preventieve werking op bladschimmel.

De bladschimmel kan zich door de beschermlaag die over het blad zit na een behandeling moeilijker vestigen op het blad en doordat de bladschimmel zich niet kan ontwikkelen zal er ook minder bladval optreden. Het is wel belangrijk dat je een behandeling na ongeveer 4-6 weken herhaalt om ervoor te zorgen dat de bladeren goed beschermd blijven.

Voer geen bespuiting uit in de volle zon maar wacht op een vrij bewolkte dag en na een behandeling dient het minimaal 2 uur droog te zijn voor een optimale werking van het middel.

Het spuitmiddel is te bestellen in onze webshop via deze link:
https://olijfbomen.nl/onderhoudsartikelen/706/spuitmiddel-tegen-bladschimmel

Voor Belgische klanten:
https://olijfboomspecialist.be/onderhoudsartikelen/706/spuitmiddel-tegen-bladschimmel

Wanneer een olijfboom gedurende de winter een (groot) deel van het blad is verloren door bladschimmel dan is dat geen probleem. In de lente zullen er weer volop nieuwe scheuten en bladeren worden gevormd en zal de kruin al snel weer mooi vol zijn. Belangrijk hierbij is wel dat de boom jaarlijks in het voorjaar wordt bijgevoed en dat er op tijd voldoende water wordt gegeven.